h1

Bruine dwerg direct waargenomen

oktober 21, 2006

Bruine dwerg HD 3651B in de cirkel Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om rechtstreeks een bruine dwerg waar te nemen, een begeleider van de ster HD 3651, op een afstand van 36 lichtjaren in het sterrenbeeld Vissen (Pisces). Eerder was al bekend dat er om HD 3651 een planeet cirkelt met een massa die minder is dan die van Saturnus. Voor het eerst is er nu dus een ster ontdekt waar zowel een planeet omheendraait als een bruine dwerg. Bruine dwergen zijn eigenlijk mislukte sterren, want ze hebben te weinig massa om te komen tot kernfusie in hun centrum. De minimumgrens daarvoor is 0,08 zonsmassa. Dwergsterren die daar net boven zitten heten rode dwergen.
De bruine dwerg, die HD 3651B wordt genoemd, werd al in 2003 gespot met de 3.8-m United Kingdom Infrared Telescope (UKIRT) in Hawaï en in 2004 en 2006 bevestigd door waarnemingen met de 3.6 m New Technology Telescope (NTT) op La Silla. Het waarneemteam stond onder leiding van Markus Mugrauer. Het team denkt dat de massa van HD 3651B tussen 20 en 60 jupitermassa’s ligt en de oppervlaktetemperatuur tussen 500 en 600 graden Celcius. Bron: ESO.

Nogmaals dubbelsterren Dubbelster Alcor en Mizar
Zo’n ‘gewone’ ster en daar omheencirkelend een bruine dwerg en een planeet is een voorbeeld van een meervoudig stersysteem. Gisteravond heb ik een presentatie gegeven over dubbelsterren voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Voor de liefhebbers is de presentatie (een powerpoint) hier te downloaden (let op: 5,8 Mb groot). Wie wat lijstjes wil bekijken met mooie dubbelsterren kan terecht bij de volgende sites:

Ik zou zeggen: downloaden die lijstjes en bekijken maar die mooie dubbelsterren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: