h1

M32 is 210 miljoen jaar geleden gebotst op het Andromedastelsel

oktober 19, 2006

Infraroodopname van de ring van gas en stof in M31 Het bekende Andromedastelsel (M31) in het gelijknamige sterrenbeeld Andromeda, buurstelsel van ons Melkwegstelsel, ziet er in telescopen zo vreedzaam en rustig uit. Maar schijn bedriegt. Astronomen hebben namelijk met behulp van de infrarood ruimtesatelliet Spitzer bewijs ontdekt van een frontale botsing langgeleden tussen M31 en een naburig dwergsterrenstelsel, M32. Vandaag, 19 oktober,verschijnt in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel over de ontdekking (en alhier te verkrijgen). Het bewijs bestaat uit een niet eerder waargenomen gas- en stofring diep in het Andromedastelsel. De groep astronomen, die onder leiding staat van David Block (Universiteit van Witwatersrand, Johannesburg, Zuid-Afrika), ontdekte de ring met behulp van de Infrared Array Camera (IRAC) aan boord van NASA’s Spitzer Ruimtetelescoop. Eerder was al een buitenste ring in M31 ontdekt op een afstand van ruim 30.000 lichtjaar van het centrum. De nieuw ontdekte ring bevindt zich op zo’n 1.500 lichtjaar van het centrum en heeft afmetingen van ongeveer 3.200 bij 4.800 lichtjaar. De beide ringen zijn vergelijkbaar met de rimpels in het water als er steen in wordt gegooid. Computerberekeningen van het team hebben duidelijk gemaakt dat de botsing zo’n 210 miljoen jaar geleden moet hebben plaatsgevonden en dat M32 via de poolas in botsing met z’n veel grotere buur M31 moet zijn gekomen. M32 en een deel van M31 in gewoon licht, foto Favid Malin Voor M31 betekende zo’n botsing niet zo veel, maar M32 moet door de botsing ongeveer de helft van z’n oorspronkelijke massa zijn kwijtgeraakt. Een animatie van de botsing is voor de liefhebbers hier te bekijken (3,3 Mb groot). Een ‘gewone’ foto van M32 en het zuidelijk gedeelte van M31, zoals gefotografeerd door David Malin, is hiernaast te zien. Ook een juweeltje hoor. M32 is de lichte vlek linksboven.
Sterrenkundigen vermoeden dat over zo’n 5 tot 10 miljard jaar (ze kunnen er een paar miljard jaar naast zitten:-)) de Melkweg en M31 ook zullen botsen. Maar die twee stelsels zijn qua massa ongeveer gelijkwaardig. Vermoedelijk zal die botsing leiden tot de vorming van een groot elliptisch sterrenstelsel. Maar dat duurt nog wel even, dus u kunt gerust gaan slapen. Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Advertenties

No comments yet

  1. […] Sterrenkundigen hebben mogelijk het bewijs gevonden van een botsing die het Andromedastelsel, de buurman van ons eigen Melkwegstelsel, zo’n 700 miljoen jaar geleden heeft meegemaakt. In de buitenste regionen van het Andromedastelsel (ook wel genoemd M31) heeft men zogenaamde sterassociaties ontdekt, die op grond van hun eigenschappen niet oorspronkelijk tot dit stelsel hebben behoord, maar eerst deel uitmaakten van een dwergstelsel. Associaties zijn een soort van open sterrenhopen, waarbij de sterren zich allen in dezelfde richting voortbewegen. De botsing die het Andromedastelsel in het verleden onderging†komt in de evolutie van sterrenstelsels heel vaak voor en het ondersteunt de theorie dat sterrenstelsels klein beginnen en door botsingen steeds groter worden. Door de botsingen van grotere stelsels met kleinere stelsels worden de laatste verzwolgen en ontstaat er zogenaamd getijdenafval. Het zijn losse langgerekte linten van sterren.†De ontdekte associaties van sterren hebben alle karakteristieken van dat getijdenafval. Eťn zo’n associatie komt ten zuiden van het Andromedastelsel voor en wordt de†reuzen zuidelijke stroom genoemd. Ook is er een zwakkere associatie noordelijk ontdekt, de noordoostelijke schil. De kenmerken van de twee associaties werden in de computer gestopt en die ging toen aan het rekenen en dat leverde een voorspelling op voor nieuwe associaties. En die voorspelling bleek nog juist te zijn ook, want op de voorspelde plek stond inderdaad een associatie. Het was een groep sterren die met de gewone telescopen van het†Keck Observatorium en het Kitt Peak Nationale Observatorium niet te zien waren. Maar met de zeer gevoelige DEIMOS spectrograaf van Keck kon men de associatie wel zien. De computersimulaties lieten zien dat de botsing van het Andromedastelsel en een dwergstelsel zo’n 700 miljoen jaar geleden moet hebben plaatsgevonden. Het dwergstelsel moet een massa hebben gehad van zo’n 2 miljard zonsmassa’s, vijftig keer lichter dan het Andromedastelsel. Eerder meldde ik overigens al de botsing die M31 zo’n 210 miljoen jaar geleden moet hebben gehad met z’n begeleider M32. Ik ben benieuwd of ze bij ons eigen Melkwegstelsel ook dergelijke sporen van vroegere botsingen zullen ontdekken. †Bron:†University of Massachusetts.† […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: