h1

Sterrenkunde met podcasts

oktober 14, 2006

Dezelfde vlucht die het gebruik van mobiele telefoons de laatste jaren heeft genomen zie je nu ook met MP3-spelers. Op weg naar school, werk of huis zie je steeds meer mensen met zo’n MP-3 speler om de nek. Het is er eentje met flashgeheugen, zoals ik heb (een Creative Rhomba, al weer een paar jaar oud) of eentje met harde schijf, zoals de immens populaire iPods (of de imitaties daarvan). Het leuke van die MP3-spelers is dat je onderweg niet alleen de gedownloade Top-40 kunt beluisteren, maar ook meer te weten kunt komen over actuele sterrenkundige onderwerpen! Dat kan door je te abonneren op astronomische podcasts. De term podcasting is een samentrekking van iPod en ‘broadcasting’ (Engels voor uitzenden). De uitzenders van de podcasts, de podcasters stellen audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma’s enzovoort beschikbaar via internet. Om je te abonneren op een podcast heb je speciale software nodig. Er zijn verschillende gratis programma�s beschikbaar op internet. Het bekendste is Juice voor zowel Windows als Mac. Ik gebruik Juice ook en ik ben er tevreden over. De laatste tijd verschijnen er ook aanbieders van sterrenkundige en wetenschappelijke podcasts. Een klein overzicht van aanbieders:

 • Nature
 • Chandra
 • Spitzer
 • NASA/JPL
 • Astronomycast
 • UniverseToday
 • NASA
 • Het zijn allemaal links die in je podcast-proggie op moet nemen en dan worden de podcasts automatisch iedere dag of week naar je toegestuurd en op je MP3-speler gezet. Simpel! De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat op m�jn speler sommige podcasts altijd problemen geven: de podcasts van Universe Today en van Spitzer om precies te zijn. Ze spelen gewoon niet af, terwijl ze toch gewoon MP3-formaat hebben. Misschien dat anderen daar geen last van hebben. Oorzaak zou kunnen zijn dat m’n Rhomba te oud is (en dat is in deze dynamische mobiele wereld al na een jaar) en moet worden geupdate in z’n firmware. Geen idee eigenlijk. Wie de oplossing weet mag ’t zeggen. Ongetwijfeld zijn er Astrobloglezers die helemaal geen MP3-speler hebben. Die kunnen de podcasts gewoon op de PC beluisteren. Ga naar genoemde sites en zoek daar naar de podcasts, die je bijvoorbeeld in Windows Media Player kan afspelen. Bij het wetenschappelijk tijdschrift Nature kan je bijvoorbeeld hier de podcasts ophalen.
  Nou heb je naast de audio-podcasts tegenwoordig ook videopods, welke moeten worden afgespeeld op iPods, die videomogelijkheden hebben. Op Slackerastronomy heb je ook van die sterrenkundige videopods. Kortom, je hoeft je onderweg naar je werk of school niet te vervelen!

  Advertenties

  No comments yet

  1. […] heb het over deze fenomenen vaker gehad, onder andere op 14 oktober 2006 in m’n blogje over ’sterrenkunde met podcasts’. Vanmiddag zat ik in de trein op weg van m’n weg naar huis (en daarmee het weekend inluidend, […]


  2. […] BBC is begonnen met het uitgeven van podcasts voor de populaire TV-serie Sky at Night. Aan podcasts heb ik vaker aandacht besteed, een gemakkelijke manier om met je MP3-speler op de hoogte te blijven van interessante onderwerpen. […]  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: