h1

Planetoïde vernoemd naar Harry Mulisch

oktober 11, 2006

Harry Mulisch, naar wie vandaag een planeto�de is vernoemd Harry Mulisch heeft nu ook een plekje aan de hemel gekregen. De International Astronomical Union heeft bekend gemaakt dat vanaf vandaag planetoïde 10251 voortaan ‘Mulisch’ heet. Het zogenaamde Comité voor de naamgeving van kleine lichamen van afdeling III van de IAU liet in een circulaire weten dat de planetoïde, die in 1971 werd ontdekt, naar Mulisch is genoemd. De planetoïde Mulisch heeft een diameter van ongeveer 5,5 kilometer en draait op een afstand van 350 miljoen km in een baan tussen Mars en Jupiter om de zon. Eén keer per 1301 dagen draait planetoïde Mulisch om de zon.
Uiteraard is de schrijver zelf apetrots op de naamgeving. De IAU noemt Mulisch in haar circulaire ‘één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers’. Mulisch zelf verklaarde “zeer vereerd” te zijn. “Toen ik het nieuws hoorde dacht ik: nu heb ik ècht de hemel bereikt”. Mulisch heeft onder andere het boek ‘de ontdekking van de hemel’ geschreven, welke ook verfilmd is. Ik heb het boek jaren terug zelf ook gelezen en ik moet zeggen: een aanrader. Al was z’n magnum opus, de compositie van de wereld (met een heel ingewikkeld verhaal over octaven), beter.
Morgen wordt de Nobelprijs voor de Literatuur bekend gemaakt. Mulisch wordt al jaren genoemd als kandidaat-winnaar, maar het is ‘m nog nooit gelukt de prijs echt te krijgen. Maar na vandaag hoeft dat ook niet meer zo nodig. Met z’n planetoïde is hij al dolgelukkig. Mulisch: “Deze planetoïde draait eeuwig om de zon en iedereen is na een jaar of zes vergeten wie de Nobelprijs won”. Nog mooier is natuurlijk om èn de Nobelprijs te winnen èn een planetoïde naar je vernoemd te hebben. We wachten morgen met spanning af 😉 Er zijn overigens veel meer planetoïden naar Nederlandsers genoemd. Wie de lange lijst na wil lezen kan hier terecht. Overigens was de bekendmaking van de planetoïde Mulisch vandaag ook de afsluiter in het NOS-acht uurjournaal (zie afbeelding).
Bron: NRC-Handelsblad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: