h1

Philosophical Transactions 2 maanden gratis online

september 24, 2006

Eerste publicatie van Newton in de Philosophical Transactions De gerenomeerde Britse Royal Society heeft zijn beroemde Philosophical Transactions (voluit de Philosophical Transactions of the Royal Society of London) voor twee maanden gratis op het internet gezet. Liefhebbers kunnen alle publicaties van het blad, vanaf de allereerste uitgave die in 1665 door Henry Oldenburg werd gepubliceerd tot het allerlaatste nummer (15 oktober 2006) bekijken. Surf daarvoor hierheen. De actie loopt tot december en daarna moeten wij stervelingen er weer voor gaan betalen. Het archief van de Royal Society bevat artikelen van beroemde geleerden zoals Edmond Halley, Michael Faraday, Albert Einstein, en Francis Crick. Zo verscheen in de Phil. Trans. 6 nr. 80 bladzijde 3075 (in 1671) voor het eerst een artikel van ene Isaac Newton, getiteld “A Letter of Mr. Isaac Newton, Professor of the Mathematicks in the University of Cambridge; Containing His New Theory about Light and Colors: Sent by the Author to the Publisher from Cambridge, Febr. 6. 1671/72; In Order to be Communicated to the R. Society” (zie figuur).
De Philosophical Transactions was het eerste tijdschrift die met peer review werkte. Ingeleverde artikelen werden door andere wetenschappers beoordeeld en na goedkeuring gepubliceerd. Peer review is tegenwoordig d manier waarop alle wetenschappelijke tijdschriften kopij beoordelen. In 1887 werden de Philosophical transactions gesplitst in twee delen: Series A (wiskunde en natuurkunde) en Series B (Biologie).
Trouwens, over peer review gesproken: op 13 juni wist ik te melden dat het andere gerenomeerde Britse vakblad Nature van start was gegaan met een zogenaamde open peerreview. Dat houdt in dat ter publicatie aangeboden artikelen eerst online worden geplaatst en dat iedereen, Jan en alleman dus, kan reageren om commentaar te geven. Die proef zou ongeveer drie maanden duren. Een blik op de kalender leert dat sinds de start van de open peer review, 5 juni 2006, al drie maanden voorbij zijn. Maar nog steeds kan er gepeert worden (eh.. is dat goed Nederlands? We zoeken het op in het witte eh… groene boekje;-)) en dat is allemaal hier te bekijken. Er staat ook een astronomisch artikel op: “Two-photon absorption by H2 molecules: the likely origin of the 2175A astronomical extinction band” van P. Sorokin en G. Glownia. Ik weet niet hoe lang het nog gaat duren, maar Astrobloggers met peer-bloed in hun aderen: surf naar deze open peerreview-site!
Nou we het toch hebben over het online plaatsen van vakbladen en artikelen: sinds kort kan je ook proefschriften in Nederland online bekijken en wel hierzo. Je hoeft je dus nooit meer te vervelen als de krant uit is!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: