h1

Degradatie van Pluto stuit op verzet

september 4, 2006

Waf waf waf!! Sinds de International Astronomical Union op 24 augustus j.l. besloot om Pluto niet meer te scharen bij de categorie planeten komen steeds meer astronomen hiertegen in verzet. Al meer dan 300 astronomen hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen om Pluto toch weer als planeet te erkennen. De petitie is een initiatief van Mark V. Sykes, directeur van het Planetary Science Institute in Tucson en S. Alan Stern van het Southwest Research Institute in Boulder (beiden in de VS). Eén van de redenen waarom Sykes en Stern tegen de degradatie van Pluto tot dwergplaneet zijn is dat slechts zo’n 500 van de bijna 10.000 leden van de IAU gestemd hebben over de nieuwe planeetdefinitie, dus slechts een klein gedeelte. Volgens het blad New Scientist zouden de ‘verzetsastronomen’ van plan zijn om volgend jaar een conferentie te organiseren over Pluto en deze dan als planeet weer te herstellen.
Een ander argument waarom men pleit voor rehabilitatie van Pluto is dat de nieuwe planeetdefinitie niet klopt. In de definitie wordt gesproken over hemellichamen die groot genoeg zijn om door hun zwaartekracht bolvormig van vorm te zijn én die de omgeving van hun baan hebben schoongemaakt. En dat laatste klopt niet met de huidige planeten. De Aarde heeft ook nog steeds asteroďden in z’n baan en zelfs een reuzenplaneet als Jupiter heeft daar regelmatig last van (zie de inslag van de komeet Shoemaker-Levy een aantal jaren terug).
Kortom, Pluto vecht terug! Wordt vast en zeker vervolgd. Bron: Daily Astronomy.

Advertenties

No comments yet

  1. Een andere reden dat Alan Stern Pluto een planeet vindt is natuurlijk dat hij de primary investigator van New Horizons is, de NASA-sonde naar Pluto…


  2. Ja, da’s juist. En een missie naar een dwergplaneet heeft natuurlijk minder aanzien dan eentje naar een echte planeet.


  3. Pluto hoord een planeet te zijn!
    Dat een planeet zijn baan moet hebben gezuiverd van andere objecten is onzin! Ik be het met het voorstel eens dat elk object in een baan om de Zon of een ster
    en dat groter is dan minimaal 800 km, maximaal 1000 km een planeet moet zijn!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: