h1

Wat zal september brengen?

september 1, 2006

Op 1 september gaat de meteorologische herfst in, op 23 september zal de astronomische herfst volgen. Dat laatste betekent dat de Zon van noord naar zuid over de hemelequator trekt en het middelpunt van de Zon op een lengte van precies 180 graden staat. Voor de gemiddelde perceptie van de Nederlander is de herfst zo’n beetje 1 augustus al begonnen, want het was de afgelopen maand huilen met de pet door de overvloedige regenval. Geen verrassing natuurlijk dat er weer allerlei regenrecords zijn gebroken.
Maar goed, 1 september is aangebroken en dat brengt de vraag met zich mee wat september, de herfstmaand (en soms ook de havermaand genoemd) met zich meebrengt. Nou, eerlijk gezegd: ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat de datum van 1 september al interessant is vanwege een aantal historische gebeurtenissen:

  • In het Byzantijnse keizerrijk was 1 september 5509 voor Christus de dag dat het universum werd gecreeërd. Kortom, vandaag bestaat het universum exact 7515 jaar, tenminste als je Byzantijn bent;
  • Op 1 september 1159 stierf paus Adrianus IV. Ach zielig, zo’n sterfgeval. Gelukkig is daar altijd nog ene Adrianus V :-))
  • Op 1 september in het jaar 1804 ontdekte de Duitser Karl Ludwig Harding de planetoïde Juno;
  • 55 jaar later, op 1 september 1859 om precies te zijn, werd de allereerste zonnevlam waargenomen;
  • Weer 23 jaar later, het was de gedenkwaardige 1e september van het jaar 1882, werd aan de Golf van Genua èn Kaap de Goede Hoop de eerste waarnemingen gedaan aan de Grote Komeet (zie afbeelding). Rond de periheliumpassage van de komeet (de dichtste nadering tot de Zon) op 17 september 1882 was de Grote Komeet zelfs overdag te zien. Schattingen gaven een helderheid van -17m!!
  • Tenslotte is daar 1 september 1979 toen de Amerikaanse Pioneer 11 als eerste ruimtevaartuig de planeet Saturnus naderde op een afstand van slechts 21.000 km.

Ja, en zo kunnen we nog wel even een tijdje doorgaan. Interessant begin van de maand in ieder geval. Ik ben benieuwd wat september nog meer voor ons in petto heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: