h1

James van Allen overleden

augustus 9, 2006

James E. van Allen op de cover van Time Magazine, 4 mei 1959 Vandaag, 9 augustus 2006, is de bekende natuurkundige James E. van Allen overleden. De Universiteit van Iowa maakte dat bekend in een verklaring op hun website. Van Allen is bekend geworden door de stralingsgordels om de Aarde die door hem werden ontdekt en die naar hem zijn genoemd. Hij werd 91 jaar.
Van Allen had in de Amerikaanse satelliet Explorer 1 een geigerteller laten plaatsen. De Explorer 1 woog slechts 15 kg en werd gelanceerd op 31 januari 1958, op het hoogtepunt van de koude oorlog met de Sovjet-Unie. De Explorer was het Amerikaanse antwoord op de Russische Spoetnik, die een jaar eerder was gelanceerd. Met zijn instrument werden vervolgens gordels met intense straling rondom de Aarde gemeten en die werden de Van Allengordels genoemd. Op 4 mei 1959 kwam Van Allen op de cover van het weekblad Time (zie afbeelding). Later heeft Van Allen ook meegewerkt aan de ruimteverkenners Pioneer 10 en 11. James van Allen werd op 7 september 1914 in Mount Pleasant, in de staat Iowa geboren. Hij was de tweede zoon van een succesvolle advocaat, Alfred van Allen. Die had Nederlandse voorouders, die na de amerikaanse revolutie naar de VS waren gegaan. Aldus het Time-artikel, dat hier te lezen valt.
Bron: Iowa Universiteit.

Advertenties

No comments yet

  1. […] leiding van William Hayward Pickering1, terwijl de instrumenten aan boord van de Explorer-I door James Van Allen van de State University of Iowa werden ontworpen. Aan de hand van de gegevens geleverd door de […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: