h1

Interessante Maan begin augustus

augustus 1, 2006

De maan van 1 t/m 4 augustus

De Maan zal de komende dagen een tochtje maken langs enkele astronomische objecten en die zijn het bekijken waard (zie ook het kaartje hiernaast):

  • Op 2 augustus om 14.00 uur is er een conjunctie (samenstand) van de Maan en de planeet Jupiter. Overdag natuurlijk lastig te zien zonder kijker, maar ’s avonds (1 en 2 augustus) is de samenstand ook nog mooi te bekijken.
  • Op 4 augustus is er een conjunctie van de Maan en de ster Antares, hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. In het oosten van Zuid-Amerika en in het uiterste zuiden van Afrika zal de Maan Antares bedekken. Mocht je daar dus toevalig bivakkeren met je vakantie dan kan je dat mooi bekijken. En als je daar niet bent dan kan je ’t dus bekijken..
  • Voor de achterblijvers in Europa is er dezelfde 4e augustus een andere sterbedekking die hier wel te zien is: om 22.13 uur (onze tijd) zal de Maan dan de ster tau Scorpii bedekken. Met een telescoop is dat te zien. De ster verdwijnt aan de donkere kant van de maanrand en 51 minuten later, om 23.04 om precies te zijn, komt de ster weer tevoorschijn.

Het weer is de komende dagen niet echt fijn om bij waar te nemen, dus het is de vraag of het bovenstaande allemaal te aanschouwen valt. Nou ja, dan gaan we maar vakantiefoto’s inplakken 😦  Bron: Sky & Telescope + Sterrengids 2006.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: