h1

Wetenschap tijdens de zonnewende

juli 3, 2006

Wetenschap tijdens de zonnewende
Wat deed u precies op woensdag 21 juni 2006? Die dag is bij de meeste Nederlanders bekend als het begin van de zomer. Het is de dag dat de Zon ’s middags zijn hoogste punt in het zuiden bereikt, de dag van de zonnewende, in het latijn solstitium.
Het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft van die dag van ’s nachts om 00.00 uur tot de volgende nacht 23.59 uur één complete dag beschreven van allerlei wetenschappelijke activiteiten. Het is allemaal terug te vinden op de site news@nature.com die in zes blokken van telkens vier uur die wetenschappelijke verrichtingen laat zien, alles volgens de tijd gemeten in Greenwich (Universal Time, UT). Op 00.12 UT bijvoorbeeld is daar ene Morton Andersen die met de Europese Very Large Telescope (VLT) een foto maakt van de sterrenhoop Westerlund 1. Om 23.00 UT wordt er ook nog een gammaflitser ontdekt door NASA’s Swift satelliet. Het relaas van die 21e juni 2006 bevat niet alleen astronomische aktiviteiten. Ook biologie, chemie en andere wetenschappelijke bezigheden komen aan bod.
En wat ik deed die 21e juni? Nou, overdag een bijeenkomst over de ‘Communities that Care‘ methodiek en ’s avonds gekeken naar Argentinië tegen Nederland. Inmiddels beiden uitgeschakeld, boehoe… ;-(

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: