h1

Goeroe’s doen van zich spreken

juni 15, 2006

stephen hawkingDeze week waren er twee astronomische goeroe’s die zich lieten horen. Ten eerste was daar afgelopen dinsdag het orakel uit Cambridge, de vermaarde Britse natuurkundige Stephen Hawking. Volgens het radiostation RTHK zou Hawking tijdens een bezoek aan Hong Kong hebben geroepen dat de eerste mensen zich binnen twintig jaar op de maan zullen vestigen. Rond 2046 zullen zij een kolonie op de planeet Mars stichten. Leuk bericht. Hawking lijkt wat dat betreft op president George W.Bush, die vorig jaar ook het plan opperde om eerst de Maan en daarna Mars te gaan bezoeken. Bush als voorloper van ideeën van Stephen Hawking, kan het nog gekker?
Vandaag deed een andere goeroe van zich spreken. Op de website van The Edge staat de zogenaamde Rotblat Memorial Lecture, uitgesproken tijdens het Hay Literary Festival door Lord Martin Rees. Rees heeft een rijtje titels en functies op z’n naam staan, zoals President van de Royal Society, Meester van Trinity College, Cambridge; Royal Society Professor op de Universiteit van Cambridge en tenslotte koninklijk astronoom van het Britse rijk. Niet de eerste de beste dus. In die lezing, getiteld ‘Dark Material’, schrijft Rees over de natuurkundige Joseph Rotblat. Rotblat was een Poolse natuurkundige die in de VS in het befaamde Los Alamos heeft meegeholpen om de atoombom te bouwen. Later Sir Martin Reesrealiseerde hij zich aan welk moordwapen hij had meegeholpen en kwam tot inkeer. Hij ondertekende het Einstein-Russell Manifest, waarin beroemde wetenschappers zich keerden tegen het verkeerd gebruik van de wetenschap.
Net als Rotblat wil Martin Rees waarschuwen tegen een verkeerd gebruik van de wetenschap. Hij richt zich daarbij op de wetenschap van de 21e eeuw, die met name het gevaar van twee vormen van terreur heeft mogelijk gemaakt: de bio-terreur en de cyber-terreur. Rees schrijft: “My main message is that science offers immense hope, and exciting prospects. But it may have a downside. It may not threaten a sudden world-wide catastrophe — the doomsday clock is not such a good metaphor — but the threats are, in aggregate, as worrying and challenging. But there’s a real upside too: indeed there are grounds for being a techno-optimist.”. In wezen dus een optimistische kijk, maar wel met de boodschap als wetenschapper goed in de gaten te houden dat er geen verkeerd gebruik mogelijk is van het wetenschappelijk werk. In het laatste deel van zijn lezing beschrijft Rees de mogelijkheid dat de Aarde van buitenaf wordt bespied door buitenaardse wezens. De eerste 4,5 miljard jaar zouden die wezens de Aarde héél geleidelijk hebben zien veranderen. In de laatste paar duizend jaar, het laatste éénmiljoenste gedeelte van de totale levensduur, zullen de wezens de vegetatie zien veranderen, het laatste honderdste gedeelte daarvan weer een enorme toename van de hoeveelheid koolstofdioxide. Ook begint de aarde die periode plotseling radioverkeer te genereren. En tenslotte worden er vanaf het Aardoppervlak projectielen de ruimte in geschoten en worden verkenningsvluchten naar andere hemelobjecten verricht. Rees vraagt zich vervolgens af: “If they continued to keep watch, what might these hypothetical aliens witness in the next hundred years? Will a final spasm be followed by silence? Or will the planet itself stabilise? And will some of the objects launched from the Earth spawn new oases of life elsewhere?”.
Volgens Rees zijn voor de laatste optie wetenschappers à la Rotblat nodig, bevlogen en bewust van zijn verantwoordelijkheden. Maar ja, één kanttekening (mijnerzijds): Rotblat heeft wel mede een atoombom ontwikkeld. Dus heren/dames wetenschappers in de 21e eeuw: gelieve Rotblat na te volgen, behalve zijn eerste verrichtingen in het lab van Los Alamos. Wie het hele verhaal van Rees nog eens na wil lezen moet hier maar even kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: