h1

Nature begint met open peerreview

juni 13, 2006

Cover van het laatste nummer van Nature
Het gezaghebbende Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature is deze week gestart met een drie maanden durend experiment waarbij kopij door het publiek via Internet beoordeeld wordt. In de wetenschappelijke wereld is het gebruikelijk dat concept-artikelen eerst worden ge-‘peerreviewed’, beoordeeld door een klein groepje anonieme vakgenoten, de ‘peers’ genaamd. Als die peers een artikel goedkeuren dan mag het worden gepubliceerd. Als het echter door peers als onvoldoende wordt beoordeeld dat gaat het onherroepelijk in de prullebak.
Afgelopen vrijdag kwam de redactie van Nature met het baanbrekende nieuws dat het drie maanden lang kopij ook door het publiek wil laten reviewen. Iedereen die dat wil kan reageren op artikelen, mits naam en adres worden vermeld. Het is aan de wetenschappers om de door hun ingeleverde kopij op de traditionele manier te laten beoordelen of dat het een open peerreview krijgt. De eerste twee aldus aangeboden artikelen waren op het terrein van de moleculaire biologie, maar inmiddels is er ook een artikel op astronomisch gebied te zien én beoordelen: “Limits on the Variation of the Fine Structure Constant” van L.L.Cowie en A.Songaila van het Astronomisch Instituut op Hawaii. Hierin verklaren deze twee Amerikaanse astronomen dat het nog niet meevalt om met de hedendaagse apparatuur variaties in de fijne structuur constante waar te nemen. Voor de geïnteresseerde astrobloggers is het hier te lezen. Wie wil reageren kan dan naar de speciale peerreview-pagina gaan en daar commentaar leveren. Afijn, wie durft als eerste een peerreview te geven? Haha, ik wacht even af:-))
Overigens is er voor de liefhebbers van het debat door Nature ook een speciale pagina op hun website gestart waarin over het fenomeen (open) peerreview kan worden gediscussieerd. Liefhebbers?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: