h1

De Maan niet de enige begeleider van de Aarde

juni 10, 2006

coorbital AA29 in een kurketrekkerbaan om de Aarde
Laten we nou altijd gedacht hebben dat de Maan de enige begeleider van de Aarde is en dat er verder niets rond de Aarde draait. Fout! Astronomen zijn er recentelijk achter gekomen dat er rondom de Aarde astero´den cirkelen, die een periodieke baan rondom onze moederplaneet hebben. Astero´den zijn brokstukken steen die het zonnestelsel doorkruisen en die in grootte variŰren van enkele tientallen meters tot enkele honderden kilometers. Astronomen gingen er vanuit dat die astero´den wel in de buurt van de Aarde konden komen of zelfs in het ergste geval tegen de Aarde op konden botsen. Maar banen om de Aarde werden uitgesloten. Totdat men onlangs de astero´de 2003 YN107 nader ging bestuderen. Het brokstuk, die met z’n 20 meter diameter tot de kleintjes behoort, blijkt in 1999 in een baan om de Aarde te zijn gekomen en sindsdien ongeveer 1x per jaar daaromheen te draaien. De beschreven baan om de Aarde heeft de vorm van een kurketrekker. Naast 2003 YN107 blijkt er bij nader inzien nog een drietal andere astero´den te zijn die om de Aarde draaien. Gesproken wordt daarom van een nieuwe familie van astero´den, de Earth Coorbital Asteroids oftewel de coorbitals. De kurketrekker-baan (zie figuur) ontstaat omdat de coorbitals voordat ze in het gravitatieveld van de Aarde komen ook al in ÚÚn jaar tijd om de Zon draaien. Hun omloopsnelheid om de Zon is dus vergelijkbaar als die van de Aarde en dat maakt het voor hen gemakkelijk om ‘mee te liften’ met de Aarde.
Echte begeleiders zoals de Maan zijn de coorbitals niet te noemen, want berekeningen laten zien dat ze na een aantal omlopen weer uit het gravitatieveld van de Aarde zwiepen. De genoemde astero´de 2003 YN107 zal vandaag (10 juni 2006 voor de insiders) de Aarde op 3,4 miljoen km naderen en daarna uit de greep van de Aarde verdwijnen. Maar echt weg is hij daarmee nog niet, want over zestig jaar komt 2003 YN107 als een duveltje in een doosje weer terug en zal hij opnieuw z’n kurketrekkerbaan om de Aarde innemen. Een andere coorbital is wellicht nog aantrekkelijker: 2004 GU9. Dit stuk steen is 200 meter doorsnede en die blijkt de aarde al 500 jaar (!) te begeleiden en berekeningen van een groep astronomen onder leiding van ene S.Mikkola laten zien dat 2004 GU9 de komende 500 jaar de Aarde trouw kan blijven. Naast de genoemde twee coorbitals kent deze astero´defamilie ook nog 2002 AA29 en 2001 GO2. Vier stuks dus. Vandaag nemen we dus afscheid van 2003 YN107, die even zestig jaar elders gaat bivakkeren. Bron: NASA. Het was Paul trouwens die mij attent maakte op die kurketrekker-astero´den. Bedankt Paul!

Trace
Gisteren hadden we overigens met sterrenclub Christiaan Huygens onze slotavond. Daarbij keken we onder andere naar een film over de Zon. Wel interessant, met onder andere beelden van de Zonneverkenner SOHO. Er zaten ook wat beelden bij van een ander ruimtevaartuig dat de Zon de laatste jaren waarneemt, geheten Trace. Vandaag dacht ik tussen de bedrijven door ‘kom, laat ik een kijken of er van die filmpjes van Trace te downloaden zijn’, want die filmpjes die ik gisteren van de Zon zag zagen er wel spectaculair uit. Kortom, na even zoeken kwam ik op de site van Trace uit en daar zat zelfs een speciale downloadpagina, waar complete DVD’s zo te downloaden zijn. Afijn, ik denk kom laat ik een bescheiden quicktime-movie van 871 megabyte downloaden, want naast die gigabytes die de DVD-images groot zijn viel die 871 Mb mee. De hele middag dat filmpje gedownload. Spul is binnen en natuurlijk gelijk even kijken en wat blijkt: het filmpje is slechts 1 minuut en 3 seconden groot! Zucht! Ik denk dat ik een complete speelfilm gedownload heb, nou mooi niet dus. Weest dus gewaarschuwd, menschen!

Advertenties

No comments yet

  1. […] Juni: een ruwe verstoring van het beeld dat we al eeuwenlang hebben, namelijk dat de Maan de enige begeleider van de Aarde is. Er blijken ook een zooitje stenen aantal astero´den periodiek om de Aardeáte draaien, aldus m’n astroblog van 10 juni j.l. […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: