h1

Verst verwijderde cluster van sterrenstelsels ontdekt

juni 8, 2006

röntgenstraling van het verst verwijderde cluster van sterrenstelsels
Met behulp van de Europese X-ray Multi Mirror (XMM) Newton satelliet zijn astronomen uit Europa, de VS en Chili er in geslaagd om een cluster van sterrenstelsels waar te nemen op een recordafstand van bijna 10 miljard lichtjaar. De cluster heeft de bijna onuitsprekelijke naam XMM-XCS 2215-1734 (waarbij die XCS weer staat voor XMM Cluster Survey). Ik stel voor dat de International Astronomical Union (IAU) een verbod op dat soort namen instelt en een soort straatnamencommissie instelt voor de verschillende astronomische objecten.
De afstand van XMM etcetera werd verkregen door de röntgen-waarnemingen van de XMM-satelliet te combineren met waarnemingen in zichtbaar licht die met de 10-meter W.M. Keck telescoop in Hawaii werden gedaan. De astronomen zijn verrast dat ze op zo’n verre afstand nog zo’n grote cluster hebben gevonden. Clusters hebben tijd nodig om zich te vormen en tussen de Big Bang en de waargenomen cluster zit ‘slechts’ vier miljard jaar. Het betekent dat de heren c.q. dames theoretici zich de komende tijd weer mogen buigen over de modellen voor het ontstaan van sterrenstelsels en clusters van stelsels.
De gemeten massa van XMM-XCS 2215-1734 (vooruit, nog één keer die naam dan) is ongeveer 500 biljoen zonsmassa’s (een biljoen is een 1 met 12 nullen, toevallig had ik het er gisteren in de Astroblog over de Andromedanevel ook over) en da’s erg veel. De meeste hoeveelheid daarvan zit in de zogenaamde donkere materie. De ontdekking van XMM en nog wat werd bekendgemaakt op de 208e bijeenkomst van de American Astronomical Society in Calgary. De vorige keer dat die AAS bijeenkwam regende het ook wekenlang nieuwtjes en ontdekkingen, dus ik denk dat we ook deze keer het nodige astronomische vuurwerk uit Calgary kunnen verwachten. Calgary, mmmmm…. Da’s toch die stad in Canada waar ooit de Olympische winterspelen zijn gehouden?
Bron: UCDavis.

Naschrift
Het uploaden van m’n Astroblogs via blogger.com gaat de laatste dagen erg slecht. De server in Amerika ligt nogal eens plat, dus het kan zijn dat stukjes niet of later geplaatst worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: