h1

Astro-anagrammen

juni 3, 2006

anagrammen maken, leuk!
Deze week stond er in NRC-Handelsblad op de tv-pagina een klein stukje over anagrammen. Het ging over websites op internet waar je software kan downloaden om anagrammen mee te maken. Vooral sinds het boek de Da Vinci code en vervolgens de gelijknamige film is het maken van anagrammen sterk in populariteit toegenomen. Vul een woord of een korte zin in, druk op de knop en er komt een lijst uit met gehusselde woorden. Osama Bin Laden blijkt op die manier in de engelstalige versie ‘is a banal demon’ op te leveren en in de Nederlandse versie komt Jan Peter Balkenende eruit met ‘bekleedt jaren panne’. Leuk toch?! Afijn, tijd om een paar astro-anagrammen ten tonele te voeren. Eerst een paar engelstalige. Ik voerde als eerste ‘the big bang theory’ in en wat was één van de resultaten: ‘Hey! Began to bright’. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er ‘too bright’ had gestaan, maar ja daar hebben we een o te weinig voor. Vervolgens ‘general relativity’ ingevoerd en dat leidde tot ‘large treaty in evil’. Oeps, oppassen dus met die theorie van Einstein. Even kijken waar ‘Albert Einstein’ zelf toe leidt: ‘ten elite brains’. Ah, dat kan wel kloppen, die man had het verstand van alle kabinetsleden bij elkaar. Nou, nog eentje dan geprobeerd, de naamgever van onze sterrenkundevereniging in de Drechtsteden: ‘Christiaan Huygens’. Die gaf twee aardige resultaten: ‘this anarchy genius’ en ‘ugh, a shiny nice star’. Vorig jaar twee lezingen over de beste man meegemaakt en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hij inderdaad wat anarchistische trekjes had.
Toen nog wat nederlandstalige anagrammen geprobeerd te creeëren, maar ik moet toegeven dat de engelse wat treffender zijn. De ‘inflatie theorie’ leverde ‘iteratief onheil’ op. Iteratief is toch iets met back-up van gegevens van computers? Iets dat zich telkens opstapelt of zo? Zou de inflatietheorie ook zo’n opeenstapelend onheil zijn? Het actuele ‘ozonvermindering’, deze week in het nieuws met het bericht dat die vermindering gestopt is, levert ‘zinnig vermoorden’ op. Ja, de mensheid breekt die ozon af en moeder natuur neemt daar keurig netjes wraak op.
Afijn, zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met astro-anagrammen. Natuurlijk wil iedereen weten waar die anagram-machines te downloaden of te bewonderen zijn. Voor de engelstalige anagrammen moet de astroblog-lezer hier wezen. Daar moet een stukje software worden gedownload. En de nederlandstalige anagrammen kunnen online worden verkregen door naar een Finse (!) website te surfen: hierzo dus. Bij de language button even voor Nederlands kiezen. Veel plezier d’r mee! En wie nog verrassende astro-anagrammen tegen het lijf loopt: geef ze door!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: