h1

Zeer smalle maansikkel waarnemen

mei 26, 2006

Schilderij van Jameson van smalle maansikkel
De Sterrengids 2006 heeft bij zaterdag 27 mei 2006 een interessant stukje staan: ’s avonds om 22.00 uur zou het mogelijk moeten zijn (bij helder weer, ahum…) om een zeer smalle maansikkel te zien. Om zeven uur ’s morgens is het Nieuwe Maan en dan is deze uiteraard onzichtbaar. Maar vijftien uur later moet het theoretisch mogelijk zijn om de zeer smalle maansikkel (dan is slechts een half procent van het maanoppervlak verlicht) laag in het noordwesten waar te nemen. De Zon gaat om 21.44 uur onder en de Maan volgt om 22.54 uur. Om 22.15 uur staat de Maan 3 graden hoog en is de Zon 4 graden onder de horizon. Als het niet met het blote oog lukt dan zou een verrekijker uitkomst kunnen bieden.
De sterrengids vermeld dat het record van de zeer smalle maansikkel waarnemen staat op naam van Stephen O’Meara. Die zou op 24 mei 1990 met het blote oog de maansikkel hebben gezien 15 uren en 32 minuten na Nieuwe Maan. Een zoektocht op Internet geeft daarbij iets andere gegevens. Op de website van Pavel Gabzdyl staan enkele tabellen met records voor zowel het blote oog als met optische hulpmiddelen. Op nummer 1 bij de blote oog-records staat ene Lizzie King, die op 2 mei 1916 de maansikkel al zag na 14 uren en 32 minuten. Er staat ook een bronvermelding bij van dit record: “Ashbrook, J.: The Astronomical Scrapbook. Sky Publishing 1984”. Nummer 2 is de genoemde Stephen O’Meara, alleen wordt een tijd vermeld van 15 uren en 7 minuten. O’Meara doet zijn waarnemingen vanaf Mouna Loa op Hawaiï en ook van hem wordt een bronvermelding gegeven: de SAAO. Als record voor het waarnemen van de zeer smalle maansikkel met optische hulpmiddelen noemt de sterrengids Mohsen Mirsaeed, die in Iran op 7 september 2002 met een verrekijker de Maan slechts 11 uren en 40 minuten na Nieuwe Maan zag. De website van Pavel Gabzdyl geeft dezelfde Mirsaeed als recordhouder aan en de tijd is ook hetzelfde.
Interessant is trouwens dat morgenavond ook de planeet Mercurius zichtbaar is. Om 22.00 uur staat deze 4 graden links van de maansikkel. Kortom: weg met die bewolking morgen en waarnemen die maansikkel plus Mercurius. Waarneemtijden graag even doorgeven aan Adrianus V, zodat deze kontakt op kan nemen met de Tsjech Pavel Gabzdyl om vervolgens de vermeldde recordtijden te wijzigen. O ja, daarna zullen we nog even kontakt opnemen met de redactie van de Sterrengids.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: