h1

SOHO blijft actief tot december 2009

mei 25, 2006

SOHO
De ruimtevaartorganisaties ESA en NASA hebben ergens een pot met geld gevonden en daarmee de missie van de zonneverkenner SOHO verlengd tot december 2009. De SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) werd op 2 december 1995 gelanceerd en sindsdien heeft SOHO vele waarnemingen aan de zon gedaan. SOHO kan de zonneactiviteit scherp in de gaten houden en kan tevens het binnenste van de zon bekijken door rimpels op het oppervlakte van de zon waar te nemen die ontstaan door zonnebevingen. De afgelopen tien jaar hebben al meer dan 2300 astronomen met de gegevens van de SOHO gewerkt en dat heeft geresulteerd in een lawine van 2400 artikelen. De laatste twee jaar werd gemiddeld één artikel per werkdag voor publicatie geaccepteerd door een van de vakbladen. Naast zonnewaarnemingen bleek SOHO ook erg goed te zijn in het ontdekken van kometen. Sterker nog, nog nooit werden door één instrument zoveel kometen ontdekt. Op 5 augustus 2005 werd met de LASCO (de Large Angle and Spectrometric Coronagraph) aan boord van SOHO de 1000e komeet ontdekt (zie afbeelding hieronder)! Het gaat bij deze kometen allemaal om zogenaamde sungrazers: kometen die vlak langs de zon scheren of die er zelfs op te pletter slaan.
SOHO gaat met de nieuwe budgetten dus nog een tijdje actief wezen. Hij krijgt daarbij binnenkort gezelschap van een aantal andere zonneverkenners. De komende twee jaren staan vijf van dat soort satellieten op het programma om gelanceerd te worden. Bron: ESA.

Komeet 999 en 1000 ontdekt door SOHO
Volgende maximum zonneactiviteit extra sterk?
Het wordt dus extra druk met het waarnemen van de zon. Logisch, want er zit weer een nieuw zonneactiviteit-maximum aan te komen. In dit verband is het interessant dat vandaag (d.d. 25 mei 2006, hemelvaartdag, hé toevallig) in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een artikel verschijnt over dat komende zonnemaximum. Volgens een groep astronomen zal die namelijk 30 tot 50% sterker zijn dan het vorige maximum! Volgens de groep van het National Center for Atmospheric Research observatory in Colorado onder leiding van Mausumi Dikpati zal het maximum eind 2007 beginnen en de verhoogde zonneactiviteit zal de nodige schade opleveren aan satellieten die rondom de Aarde vliegen en aan het telecommunicatie-verkeer. SOHO en z’n broertjes zullen hard aan de slag moeten om als zonneverkeerspolitie onze dichtstbijzijnde ster in de gaten te houden!
Bron: Nature.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: