h1

Triton is ingevangen door Neptunus

mei 11, 2006

Triton, grootste maan van Neptunus
De grootste maan van de planeet Neptunus, Triton, is volgens astronomen ooit door de grote gasplaneet ingevangen. In het Britse wetenschappelijke tijdschrift van vandaag schrijven Craig B. Agnor (Universiteit van CaliforniŽ) en Douglas P. Hamilton (Universiteit van Maryland) dat Triton dus niet samen met Neptunus ontstaan is.
Triton is altijd al een vreemde maan gebleken. De bewegingsrichting van Triton is tegengesteld aan de rotatierichting van Neptunus (de zgn. retrograde beweging) en het baanvlak van Triton is behoorlijk afwijkend t.o.v. de evenaar van Neptunus. Om deze reden was al langer het vermoeden geuit dat Triton een ingevangen maan is. Met z’n 2.706 km een forse ingevangen maan, mogen we wel zeggen. Probleem was alleen dat bij berekeningen van het invangen van zo’n grote maan er altijd problemen oprezen, die in het model niet te verklaren waren. Tot vandaag, want Agnor en Hamilton komen met de oplossing dat Triton zelf ook een begeleider moet hebben gehad. Het Triton-begeleider systeem was vergelijkbaar met Pluto en z’n maan Charon. Toen Triton en begeleider op een gegeven moment te dicht in de buurt van Neptunus kwamen werd Triton gevangen door het zwaartekrachtsveld van de planeet en werd de begeleider van triton weggeslingerd. Het model van Agnor en Hamilton leverde wel werkbare resultaten op. M57 en de komeet met die enorm lange naamBron: Nature.

Vandaag trouwens een hele mooie astronomische foto van de dag. Op 8 mei ’s morgens kwam de komeet Schwassmann-Wachmann 3 heel dicht in de buurt van de Ringnevel (M57) in het sterrenbeeld Lier. Ik heb die ochtend (afgelopen maandag) om 4.30 uur de wekker gezet en ook buiten waargenomen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er weinig van onder de indruk was, hetgeen duidelijk iets over de gebruikte apparatuur zegt. Want als ik die foto bekijk dan denk ik ‘ooooooohhh, zo had ik het ook willen zien’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: