h1

Landing Huygenslander op Titan in nieuwe animatie

mei 9, 2006

Onderzoekers van de ESA, NASA en de Universiteit van Arizona hebben een vijf minuten durende animatie gemaakt van de afdaling van de Huygenslander op Titan. Op 14 januari 2005 maakte dit ruimtevaartuig een vier uur durende afdaling door de atmosfeer van Titan mee. In de animatie zijn de gegevens verwerkt van de “Descent Imager/Spectral Radiometer camera” die aan boord van Huygens waren. Voor de trouwe lezers van de astroblogs heb ik de animatie, 11 Mb groot, op mijn website gezet: klik hier. Wie het filmpje bekijkt wordt tureluurs van alle geluidjes, bliebjes, fluiten en andere sound-effects. Rechts zijn diverse panelen met meters en grafiekjes waar je ook niet te vaak naar moet kijken. Maar volgens de makers van de animatie zit er nog ordening in ook:

  • linksonder zien we de baan van Huygens vanuit het zuiden gezien. Een balk geeft de hoogte van de Mount-Everest aan ter vergelijking. Gekleurde pijlen wijzen naar de zon en naar Cassini, het moederschip.
  • linksboven de bewegingen van Huygens en z’n parachutes. Een balk aldaar stelt een mens voor ter vergelijking.
  • rechtsonder een kompas dat de wisselende kijkrichting van Huygens aangeeft. Bedenk dat de Huygenslander roteerde tijdens de afdaling.
  • rechtsboven een paneel met de universele tijd tijdens de afdaling. Boven de klok staan de verschillende momenten van de missie, te beginnen met het openen van de eerste van de drie parachutes.
  • uit de linker geluidsspeaker komen de geluiden van de Huygenslander zelf. Parachutes die open gaan, hitteschilden die losgaan, etc.. Allemaal via deze speaker te beluisteren.
  • de rechterspeaker laat alles horen wat te maken heef met de Descent Imager/Spectral Radiometer aktiviteit. Er zijn 13 verschillende soorten tonen, die allen te maken hebben met één van de 13 verschillende wetenschappelijke onderdelen.
  • het middenbeeld is eigenlijk waar het om draait. Dat is waarin we zien wat Huygens precies zag als het naar beneden keek. Eerst een mist en daarna geleidelijk een steeds beter beeld van de naderbij komende oppervlakte.

Kortom, een geanimeerd filmpje (letterlijk en figuurlijk). De afdaling in de animatie is 40 keer de werkelijke snelheid en de beelden van na de landing zijn 100 maal zo snel als het in werkelijkheid gegaan is.
Overigens, nu we het toch over Saturnus en omgeving hebben, deze week zal in Nature bekend worden gemaakt dat de rotatiesnelheid van Saturnus niet 10 uur, 39 minuten en 22 seconden maar 10 uur, 47 minuten en 6 seconden bedraagt. Het is maar dat jullie het weten.

Advertenties

No comments yet

  1. Geinig filmpje, hoor! Jammer dat het te klein is om alle metertjes goed te kunnen lezen. Blijft toch één van de knapste staaltjes techniek, de zachte landing op Titan.


  2. Ik zat voor het maken van de blog via die site van JPL eerst een andere animatie te downloaden. Iets van 267 Mb geloof ik, dus aardig wat meer dan de 11 Mb van het huidige filmpje. Bleek het een oude animatie te zijn van voor de echte landing op Titan. Bweehhhh…Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: