h1

1000 jaar geleden verscheen helderste supernova uit geschiedenis

mei 1, 2006

Impressie van SN 1006 door Tunc Tezel Op 30 april of 1 mei 1006, duizend jaar geleden dus, verscheen in het sterrenbeeld Lupus (Wolf) de helderste supernova uit de tijd van de beschreven geschiedenis. De ‘gastster’ verscheen aan de zuidelijke sterrenhemel en beschrijvingen ervan zijn teruggevonden in Zwitserse, Iraakse, Chinese, Japanse en Egyptische kronieken. Zo is er de beschrijving van de Egyptische astroloog Ali bin Ridwan, die in zijn commentaar op Ptolemeus’ Tetrabiblos schreef dat er een object verscheen dat 2,5 tot 3 keer zo groot was als Venus en een kwart de helderheid van de Maan had. Sommige bronnen zeggen dat de heldere verschijning schaduwen wierp en dat sommige mensen bij het licht ervan ’s nachts een manuscript konden lezen. Astronomen die zich met historische gebeurtenissen bezighouden schatten de maximale helderheid van SN 1006, zoals de supernova wordt genoemd, op -6,5 tot -9m.
Uiteraard hebben astronomen geprobeerd om de restanten van deze zeer heldere supernova te ontdekken. De bekende Walter Baade was één van die astronomen, maar hij slaagde er niet in om met de Mount Palomar telescoop een overblijfsel van de geëxplodeerde ster te zien. Pas in 1965 slaagden F. Gardner en D. Milne er in om een schil te zien met een omvang van 30′ die straling uitzond in het radiogebied. In 1976 werd ook de röntgenstraling ervan gezien. In 1976 ontdekte Sidney v.d. Berg voor het eerst een optisch filament van SN 1006. De mooiste foto van het restant van SN 1006 werd in 2005 door de röntgensatelliet Chandra gemaakt (zie hiernaast). De astronoom Tunc Tezel heeft Restant van SN1006 zoals gefotografeerd door Chandraoverigens een mooie impressie gemaakt van hoe de supernova er voor waarnemers in zuid-Turkije uit moet hebben gezien (zie figuur bovenaan). Die afbeelding was overigens gisteren het astronomische plaatje van de dag. De allerlaatste supernova in ons eigen melkwegstelsel werd in 1604 door Johannes Kepler waargenomen. Da’s dus ruim 400 jaar geleden. Wordt het niets eens tijd dat er weer zo’n nieuwe ‘gastster’ aan het firmanent verschijnt?

Advertenties

No comments yet

  1. interessant artikel, en inmiddels is er ook een antwoord op de vraag of het niet eens tijd is voor een nieuwe supernova. Immers, volgens de Stentor is die er in mei jl. (geweest). En nog wel een hele super supernova! Ik zou daar graag wat meer informatie over willen hebben!


  2. Ja, er was een supernova en die was inderdaad héél helder. Maar die was wel 240 miljoen lichtjaar hiervandaan en níet in ons eigen melkwegstelsel. En da’s wat ik bedoelde, eh.. eigenlijk wenste. Zie m’n blog http://www.astroblogs.nl/2007/05/08/chandra-ziet-helderste-supernova-ooit/ daarover.

    Ik heb trouwens de astroblog hierboven even gerestyled. Er ontbraken wat foto’s op de één of andere duistere manier.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: