h1

Nevel in de vorm van dubbele DNA-keten ontdekt

maart 16, 2006

DNA-achtige gasnevel in buurt van centrum MelkwegstelselMet behulp van de infrarood-ruimtetelescoop Spitzer van de NASA zijn astronomen er in geslaagd om in de buurt van het centrum van de melkweg een gasnevel te ontdekken die sterk lijkt op een dubbele DNA-keten (double helix in het Engels). Het menselijk DNA is heeft bekend een vorm van twee spiraliserende in elkaar gedraaide ketens. De nu ontdekte nevel staat op 300 lichtjaar afstand van het melkwegcentrum en heeft een lengte van 80 lichtjaar. Het centrum van de Melkweg staat op haar beurt weer 25.000 lichtjaar afstand van de Aarde.
De astronomen vermoeden dat het galactische magnetische veld de vorm van de nevel veroorzaakt. De magnetische veldlijnen spiraliseren net als DNA-ketens van het melkwegcentrum vandaan en het galactische gas volgt die veldlijnen. De bron van het magnetische veld is volgens de onderzoekers niet het zwart gat dat zich vermoedelijk in het centrum van de Melkweg bevindt, maar de schijf van heet gas eromheen. Die schijf draait om het zwarte gat heen en de magnetische veldlijnen zijn verankerd in deze schijf. Indien de schijf één rotatie per 10.000 jaar om het zwart gat maakt wordt de grootte van de magnetische veldlijnen, zoals die is waargenomen in de ‘double Helix’ nevel, verklaard. In Nature van 16 maart wordt de ontdekking van de nevel beschreven. Oorspronkelijke bron: UCLA. We hadden al de Helixnevel, nu de dubbele Helixnevel. What’s next?

Advertenties

No comments yet

  1. cool man


  2. cool man echt wel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  3. ja, cool he?Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: