h1

Volgende zonnemaximum wordt hevig

maart 14, 2006

transportband (conveyorbelt) op de zonOp dit moment vertoond de zon bijna geen enkele zonnevlek. Logisch, want de zon bevindt zich momenteel in het minimum in de 11-jarige zonnevlekkencyclus. Maar in 2010-2011 heeft de zon een maximum in die cyclus en volgens berekeningen van Mausumi Dikpati van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) moet dat het heftigste maximum van de laatste vijftig jaar worden.In 1958 beleefde de zon ook zo’n sterk maximum, welke op Aarde merkbaar was door het actieve noorderlicht. Zelfs in Mexico werd in 1958 tot drie maal toe noorderlicht waargenomen, hetgeen normaal alleen in gematigde en polaire streken te zien is. Volgens Dikpati zal het volgende maximum over vijf jaar 30 tot 50% sterker zijn dan het laatste zonnemaximum. De gevolgen zullen merkbaar zijn, niet alleen door het noorderlicht, maar ook bijvoorbeeld door veel storingen in het radioverkeer. De mobiele telefoons zullen er ook zeker last van hebben. Daar was in 1958 uiteraard geen sprake van.
Dikpati baseert zijn voorspelling op een nieuw model van de zon, waarin een transportband van gas een grote rol speelt (zie figuur). Op aarde komt ook zo’n band voor, een transportband van water en lucht, die tussen tropen en polen warme en koude lucht en water heen en weer vervoert. De warme golfstroom, die in West-Europa zorgt voor gematigde klimaten, is een onderdeel van die globale transportband. Op de zon is ook zo’n transportband actief en daar heeft Dikpati onderzoek naar gedaan. In de transportband blijkt ook een soort van periodiciteit in te zitten en wel van gemiddeld 40 jaar. Soms heeft de transportband 50 jaar odig om n ronde af te leggen (langzaam) en soms gebeurt het in 30 jaar (snel). In de periode 1986-1996 blijkt de transportband te zijn versneld en dat duidt op een verheviging van de zonneactiviteit.
Kortom, dat wordt weer een boeiende tijd over vijf jaar. Noorderlicht, veel zonnevlekken, uitvallende energiecentrales, krakende mobiele telefoons,…. Ik kan bijna niet wachten. Bron van al deze wijsheid: NASA

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: