h1

Nationale sterrenkijkdagen in aantocht!

maart 2, 2006


Komend weekend worden overal in Nederland weer de bekende Nationale Sterrenkijkdagen georganiseerd. Zo ook als vanouds door sterrenkundevereniging Christiaan Huygens, die in Papendrecht hun onderkomen hebben in de Natuur- en Vogelwacht. Op de website van Christiaan Huygens valt over de sterrenkijkdagen op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart het volgende te lezen: “Bij helder weer wordt het sterrenwachtje (zie foto) geopend die de vereniging vorig jaar in gebruik heeft genomen. De grote lenzentelescoop van de vereniging wordt in stelling gebracht. Ook staan verschillende soorten telescopen van de leden gereed om de sterrenhemel van dichtbij te laten zien. De Maan is tijdens de sterrenkijkavonden minder dan half verlicht. Met een telescoop zijn de kraters, bergen en valleien prachtig te zien. De planeet Saturnus siert het sterrenbeeld Kreeft. Met het blote oog is het een helderste stip in die hemelstreek. Saturnus heeft een fraaie ring. Het is daarmee is een van de mooiste hemellichamen die we met een amateurtelescoop kunnen zien. Een kijker toont ook Titan als een puntje van licht. Het is de grootste maan van Saturnus. Op deze maan is in januari 2005 de Huygens sonde van ESA geland! De roodachtig gekleurde planeet Mars staat in het sterrenbeeld Stier. Onze kleine buurplaneet staat ongunstig ver weg van de Aarde en is te zien als een heel klein bolletje met een poolkap.
De telescopen worden ook gericht naar objecten buiten ons zonnestelsel, zoals een grote gasnevel in het sterrenbeeld Orion, dubbelsterren, sterrenhopen en sterrenstelsels. Met gemak laten de kijkers licht op het netvlies vallen dat tien miljoen jaar geleden is vertrokken.
Zaterdagmiddag worden kijkers met speciale filters op de zon gericht. Met een beetje geluk zullen zonnevlekken en zonnevlammen zo groot als de Aarde te zien zijn.”

Kortom: kom naar Christiaan Huygens toe!! Te vinden in Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1 te Papendrecht (nabij Wijngaarden). Telefoon clubhuis: (0184)412618. Op bovengenoemde site staat bij het kopje route meer info over hoe de weg naar Christiaan Huygens te vinden. Indien die vervelende sneeuwbuien aanhouden: niet denken ik blijf lekker thuis, want er is binnen ook van alles te doen!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: