h1

Stukje ruimtevaartgeschiedenis

februari 20, 2006

John GlennTerwijl ik dit schrijf is op televisie het lifeverslag te zien van het ijsdansen op de Olympische Spelen in Turijn. Wel aardig om te zien, maar niet dat ik daar nou de hele avond voor de buis ga zitten. Nee, geef mij maar het hardschaatsen, bijvoorbeeld morgen de 1500 meter voor heren. Oh, sorry deze astroblog moet over buitenaardse onderwerpen handelen, was ik even vergeten. Schoenmaker hou je bij je leest. Klik klik, even ander bandje er in.
Vandaag, 20 februari dus, is in de ruimtevaartgeschiedenis een gedenkwaardige dag:

  • Op 20 februari was John Glenn de eerste Amerikaan die in het ruimtevaartuig Friendship 7, onderdeel van het Mercuriusprogramma, een volledige baan om de Aarde maakte. Glenn was de derde Amerikaan in de ruimte, maar de eerste twee astronauten hadden slechts een kortstondige ruimtevlucht gemaakt. De eerste was Allan Shepard op 5 mei 1961 en de tweede was Gus Grissom, die op 21 juli 1961 een vlucht maakte. Glenn maakte drie rondjes om de Aarde en na 4 uur, 55 minuten en 23 seconden keerde hij terug op Aarde. Oktober 1998 deed Glenn het allemaal nog eens dunnetjes over, toen hij aan boord van de Space Shuttle Discovery negen dagen lang de ruimte in ging. Hij was toen 77 jaar, de oudste ruimtevaarder ooit!
  • 20 februari 1965 knalde de Maanwaarnemer Ranger 8 op de Maan. Geen foutje, maar gepland door de bouwers van het ruimtevaartuig. Laatste foto's van Ranger 8Ranger 8 had een aantal televisie vidicon camera’s aan boord die bedoeld waren om tijdens Ranger’s tocht naar het maanoppervlak haarscherpe foto’s te maken. In de laatste 23 minuten voor de finale inslag op de Maan wist de Ranger 8 in totaal 7.137 foto’s te maken en naar de Aarde te seinen. De laatste foto had een resolutie van 1,5 meter (zie foto hiernaast). Deze foto (rechtsboven) werd een halve seconde voor de inslag genomen. Vanwege de crash konden de meeste gegevens niet meer doorgeseind worden en is ruis zichtbaar. De foto’s van Ranger 8 gebruikte de NASA als voorbereiding voor het Apolloprogramma om de eerste bemande vlucht naar de Maan mogelijk te maken

Kortom, een dag om nooit meer te vergeten:-))

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: