h1

De ‘christmas tree’ nevel in Monoceros

december 24, 2005

Christmas tree nevel in Monoceros
In het zwakke sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn), links van het bekende sterrenbeeld Orion, staat de zogenaamde Christmas tree-nevel. Goed vertaald uiteraard de Kerstboomnevel, maar ik heb geen idee of die naam zo in Nederland gebruikt wordt.
In de nevel staan een aantal sterren die de vorm van een kerstboom hebben. De helderste ster, de stam van de kerstboom, is de veranderlijke ster S Monoceros. De roodgekleurde nevel om de sterren heen is NGC 2264, nummer 2264 uit de New General Catalogue van astronomische objecten. Het is een emissienevel, bestaande uit waterstofgas, dat tot lichten wordt gebracht door de warmte van pasgeboren hete sterren in de buurt. In de nevel zijn ook donkere wolken te zien. Daar waar deze wolken dicht bij de hete sterren staan reflecteren ze het licht ervan en vormen ze blauwe reflectienevels. Het gehele complex van sterren en nevels staat op een afstand van 2700 lichtjaar. Boven de piek is nog een aparte nevel te vinden, de zogenaamde Kegelnevel. En links van S Monoceros staat de Fox Fur-nevel (het ‘vossebontje’), zo genoemd vanwege z’n kleur en vorm. Oké, het moet gezegd worden: in werkelijkheid is de afbeelding gekanteld. De Christmas tree nevel ligt in werkelijkheid op zijn kant. Maar ja, een kerstboom hoort in deze tijd natuurlijk fier rechtop te staan!

Advertenties

No comments yet

  1. […] Ik wilde in eerste instantie een plaatje laten zien van de Christmas Tree nebula in Monoceros, maar dat bleek ik een jaar geleden ook al gedaan te hebben. Tsja, je moet natuurlijk niet in herhalingen gaan vallen. […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: