h1

Waarneming aan Mars

december 23, 2005

Plaatje van Mars, de rode planeet
Het plaatje rechts is, voor de astro-analfabeten onder ons, natuurlijk Mars. De opname is gemaakt op de avond van 19 December 2005 om 20.30 uur MET. De telescoop die voor de opname is gebruikt is een 20cm f6 newton en een 3x Barlow plus verlengbuis. Op deze manier is de “standaard brandpuntsafstand” van 1.20 m kunstmatig verlengd tot 4.80 m. Voor de opname werd een webcam Philips To U pro) gebruikt….gekoppeld aan een laptop. Met behulp van een webcam maak je als het ware “een filmpje van 1200 aparte opnames”…….totale belichtingstijd:120 seconden.
Met het computerprogramma Registax “vis” je uit die 1200 opnames de beste er uit en deze stapel je vervolgens digitaal op elkaar om tot je definitieve opname te komen. Eventueel kun je dit eindresultaat nog een beetje “opleuken” met een beeldbewerkings-programma zoals Photoshop. Het eindresultaat toont het zuidelijk halfrond van Mars tijdens de “marsiaanse nazomer”….zie de zo goed als afwezige zuidelijke poolkap. Het “blauw” aan de noordrand wordt de “Northern polar haze” ofwel laaghangende bewolking boven de noordelijke poolkap. De afstand Aarde-Mars wordt helaas weer rap groter en groter na de zeer gunstige oppositie van afgelopen maand. Het marsschijfje was ten tijde van de opname slechts 13,6″….en dat maakt het zien/weergeven van details een lastige opgave en het zal er in de nabije toekomst niet beter op worden.
De eerstvolgende echt goede verschijning van Mars zal pas over 12 jaar weer plaatsvinden ….. dus voor diegene die nog een leuke fotografische herinnering zichzelf eigen willen maken, die moeten er snel bij wezen!!! Enfin…..tot zover mijn eerste bescheiden bijdrage aan deze, nu al zeer succesvolle (Logisch met zo’n talentvolle gastschrijver als de schrijver dezes..ha..ha..!!) weblog.
De volgende keer, if any, nog meer en andere leuke marsplaatjes….ik ben tenslotte alweer een maandje of drie ganz ende geheel in de ban van die “mooie rooie” daar (ten tijde van dit schrijven) hoog aan de zuidelijke nachthemel.

Auteur: Jan Brandt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: