h1

Resultaten Huygens op Titan bekend

december 5, 2005


Op 30 november 2005 werden in Nature, het bekende wetenschappelijke tijdschrift, de resultaten bekend gemaakt van de landing van het ruimtevaartuig Huygens op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Deze landing vond plaats op 14 januari 2005. Als bestuurslid van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens mocht ik die dag in Noordwijk, waar de europese ruimtevaartorganisatie Estec een centrum heeft, de landing van Huygens live meemaken. Het hele bestuur was uitgenodigd door professor Olthof van Estec, omdat wij als naamgenoten van de Huygenssonde iets gemeenschappelijk hadden. Een hele eer natuurlijk. Noordwijk stond direct in verbinding met Darmstadt, waar het ‘vluchtleidingscentrum’ van de gehele operatie zich bevond en op een groot scherm konden we zien hoe de beelden van Huygens, meer dan een miljard kilometer verderop, langzaam binnendruppelden. De beelden zijn daarna door de media verspreid en over de gehele wereld bekend geworden.
Conclusie van de recent verschenen resultaten is in ieder geval dat Titan, de enige maan in het zonnestelsel met een dampkring, heel veel lijkt op de vroege Aarde, met als verschil dat Titan geen water heeft maar methaan en dat er geen steenrotsen zijn maar bevroren water. De oppervlakte is met kleine ijsklompjes bezaaid, met een grootte tussen 3 mm en 15 cm. Stromend methaan en ethanol zouden verantwoordelijk zijn voor deze bezaaid liggende ‘stenen’. Op de foto een beeld van het landingsgebied van Huygens vanaf een hoogte van 1,2 km.

Advertenties

No comments yet

 1. Dag Adrianus,

  Blijkbaar is het gelukt met bloggen, want je site is online.
  Mijn instelling op de publish site van blogger.com zijn het volgende :
  FTP server:home.hccnet.nl
  BLOG URL:http://home.hccnet.nl/hennes.schreurs/index.html
  FTP PATH: leeg
  Blog filename: index.html
  Ftp username: je hccnet userid
  met het wachtwoord

  Succes.
  Je site ziet er goed uit


 2. Hoi Hennes,

  Ja, op de een of andere manier lukte het opeens wel. FTP path ook leeg gelaten, maar eerst ging het uploaden niet en toen plotseling weer wel. Geen idee wat nou het verschil uitmaakt. Bedankt in ieder geval voor je reactie.

  Groetjzz,

  Arie


 3. […] blog. Helemaal geen sterrenkunde, dat kwam pas op 5 december ‘051 toen ik iets meldde over de resultaten van de Huygenslander op de maan Titan. Kortom, tijd voor een […]


 4. […] de planeet Mercurius mag je best wel een wereldwijd bekeken media-event noemen. Vergelijkbaar met de landing van de Huygensonde op Titan begin 2005. Zijn er dit jaar nog meer van dat soort astro-events in aantocht? Jazeker! Even een paar dingen […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: